Freestyle

FREESTYLE!

På denna sidan reder vi ut begreppen kring Freestyleklassen.

Vad är Freestyle? Det är en inofficiell IMAC klass av show karaktär där "allt som är säkert" är tillåtet...

Vem får vara med? Alla som vill "showa" lite är välkomna! Dock måste man även tävla i någon av de andra 5 klasserna på tävlingen för att få anmäla sig i freestyle.

Hur tävlar man? De tävlande sätter själv ihop ett program som får ta max 4 minuter att flyga. Om man vill flyger man till valfri musik. Även rökaggregat får användas. Domarna dömer programmet efter en rad olika kriterier. Väldigt förenklat kan man säga att det gäller att flyga så varierat och tekniskt utmanande man kan. Det gäller att skapa en helhetsupplevelse (ex. försöka flyga i harmoni med musiken) och imponera på domarna.

Finns speciella manövrer? Egentligen inte men efterhand som klassen utvecklats har en rad begrepp och manövrer växt fram. För högsta poäng och imponeringsfaktor flyger de som kan en rad manövrer i utstallat tillstånd. Detta kallas idag för "3D" flygning. Man flyger i 3 dimensioner. Det mest kända är väl att hovra med modellen dvs "hänga i propellern". Står modellen stilla så "hovrar" man, låter man den vrida sig runt propelleraxeln med hjälp av motorns vridmoment så "Torque rollar" man...Se här för en genomgång av vissa freestyle/3D manövrer.

Här är en film som exempel på freestyletävlande. Piloten Mark Leseberg Jr är en av de vassaste i världen. Lägg märke till: - Roderutslagen! - Läsaren som håller handen uppe, när modellen lyfter tar han ner den och tidtagningen startar (han håller också koll på tiden åt piloten), - variationen i tempo, - Speakern på slutet som skriker "Time!" när tiden är ute, då slutar domarna döma.

Kolla vår länklista under Aerobatic/3D. På många av de sidorna hittar du massor av info och filmer om freestyle.

VIKTIGT! IMAC är en ny tävlingsform i Sverige och i synnerhet freestyleklassen. I Sverige har vi inga hel eller halvtidsavlönade proffspiloter som ex. i USA. Viktigt att ha detta i åtanke när man ser den ena otroliga filmen efter den andra. I Sverige och Norden finns en handfull piloter med IMAC modeller som är såpass duktiga att de även bemästrar en hel del s.k. 3D flygning. Majoriteten av oss är inte där ännu! Låt alltså inte proffsen avskräcka oss andra från att "showa" lite och ha roligt efter egen förmåga och nivå. Vi måste börja nånstans eller hur?!? Det viktigaste är att våga vara med och ha roligt!!! Det är absolut INGET tvång att ha med 3D manövrer i sitt program. Man kan lika gärna flyga långsamt och vackert till passande musik.